Oolong čaje
Oolong čaje je docela neznámé označení, protože tento název nic o čaji nevypovídá, jedná se o název, který poukazuje na zpracování čaje. Oolong čaje jsou spíše známy pod názvy jako je polozelené čaje či žlutozelené čaje, tyto názvy odpovídají tomu, jaký nálev čaj vlastně po přípravě udělá.
Jak vznikají oolong čaje
Oolong čaje vznikají určitým stupněm oxidace. Oxidace znamená přechod mezi zeleným a hnědým čajem, dle barvy nálevu můžeme pak rozlišit čaje více zoxidované či méně. Na síle oxidace je závislý i obsah kofeinu v čaji, takže ho tam buď může být více, nebo méně. Barva čajových lístků je buď zelená, anebo může přecházet až k barvě hnědozelené. Lístky jsou dosti pevné, buď jakoby svinuté, nebo naopak různě a volně zohýbané.
Oolong čaje a jejich druhy
Mezi čaje, které jsou u nás běžně dostupné, tudíž si je můžete dopřávat denně, patří tyto druhy. Shui Hsien, často je tento název překládán jako Narcis nebo vodní víla, což však není zrovna správný a výstižní překlad. Druh Tie Guan Yin v překladu znamená Železná bohyně milosrdenství, druh Formosa Cui Yu a Formosa Dung Ti Oolong special – volně přeloženo jako zmrzlý vrcholek. Každý z těchto čajů je něčím podobný a něčím zase zaujme, musíte si vy sami vyzkoušet, který vám bude chutnat nejvíce.
Příprava čaje i s obřadem
Kdo miluje pití čaje, určitě ví, že některé druhy čaje by se neměly pít bez kvalitní přípravy a samotná příprava i pití čaje bývá obřadem. Není nad to si prostě oolong čaje vychutnat až do dna. Pokud si chcete připravit čaj přesně podle tradic, základním prvkem, který budete potřebovat je keramická konvice, která není uvnitř potažena glazurou. Dále pak potřebujete misky a čichátka.
Čichátka jsou malé nádobky tvaru válce, do kterých si čaj nalijete a ze kterých se pak pomalu čaj při konzumaci přelévá do připravených misek. Misky i čichátka by měly mít stejný objem. Dále pak potřebujete konvici, ve které se bude ohřívat voda, džbánek na slévání, malé sítko a dále příslušenství jako je naběračka na čaj a pinzeta. Celá tato rituální příprava by měla být prováděna na bambusovém podnosu s roštěm, kterému se říká čajové moře.
Jestliže jste si toto vše připravili, můžete v konvici ohřát vodu, která se pak lije do džbánku, ze kterého se zavřená konvička polévá. Do takto připravené a vyhřáté konvičky se nasype vhodné a dostatečné množství čaje a chvíli, nechejte jen tak odstát, aby čaj nasákl teplem a vlhkostí. Následně pak do konvičky s čajem nalijete vodu, která se ale po chvíli vylévá, tento postup se opakuje. Po několika opakování dojde ke slití čaje do džbánku. Ze džbánku se čaj rozlije do čichátek, ve kterých zůstane směs a čaj vyteče do připravených misek, ze kterých už můžete čaj pít.
Voda pro první zalití by měla mít teplotu okolo 80 stupňů Celsia, pro další zalití by se teplota měla zvýšit. Doba zalití, tak aby byl čaj chutný, lze poznat podle dechu, ale to dokáží opravdu už ti lidé, kteří se rituály ohledně čajové přípravy zabývají a mají pro takové obřady, jakým je příprava čaje, zkušenosti. Vy sami si můžete přípravu čaje vyzkoušet, oolong čaje jsou chutné a jejich pití je opravdu velkým požitkem.