Japonský čaj Matcha

Japonský čaj Macha je jeden z nejstarších čajů, zelených mletých čajů. Jeho tradice sahají až 800 let zpátky a většinou byl čaj používán při ceremoniích, hlavně těch buddhistických. Matcha je surovina, která se rozemele na jemný prášek mezi žulovými kameni tak, aby barva prášku měla zeleno-žlutou barvu. I v současné době je Matcha kvalitní surovinou, která se používá v potravinářském průmyslu. Když chcete, aby měla třeba zmrzlina či ovocné nápoje lehkou příchuť zeleného čaje, určitě použijete Matchu.

Historie čaje Matcha

Podle dochované historie se právě tento čaj Matcha používala hlavně jako léčebný prostředek na otoky, horečnaté nemoci. Do Číny přivezl semínky Matchy japonský velvyslanec a buddhisté či lidé z vyšší společnosti, tento nápoj se pak pil kvůli zdraví.

Pití čaje a jeho příprava se následně stala jakýmsi zvykem. Samurajové si vytvořili rituál zeleného čaje, protože věřili, že jeho pití jim do života vnese trochu klidu a osobní pohody.

Zpracování čaje

Každým rokem asi tak 4 týdny před tím, než se začne sklízet, jsou čajové plantáže poseté plachtami, které stíní rostlinám a zabraňují tak průniku přibližně 90% světla. Poté dojde ke sběru, jen ty nejlepší čajové lístky, které jsou ručně sbírány jsou pak spařeny, suší se a řežou, aby došlo k odstranění tužších částech na lístku, jako jsou třeba stonky.

Usušené čajové lístky se pak dají do mrazících boxů, aby byla jejich kvalita, co nejdéle zachována. Toto zpracování je typické pro čaj Tencha. Japonský čaj Matcha je manuálně zpracováván, jeho lístky se rozemelou mezi žulovými kameny, další postupy a celý proces zpracování čaje, je velmi pečlivě hlídán, aby v konečném důsledku byl vyvážen, pouze kvalitní čaj.

Matcha našemu tělu prospívá

Japonský čaj Matcha je velmi zázračný už tím, že se může rozmíchat s vodou a následně ho hned můžete pít, jako chladný, čajový nápoj, který osvěží. Matcha obsahuje velké množství látek, jako jsou minerály, antioxidanty, které našemu zdraví prospívají. Proslýchá se, že čaj Matcha pomáhá tělu i duši udržovat energii. Díky tomu, že je Matcha přírodní 100 % produkt, který je jemně namletý, má osvěžující aroma, bývá často přidána do zmrzlin nebo i čokolády. Jemná chuť zelené čaje je velmi oblíbena.

Příprava čaje

Do sklenice či bambusové mističky vsypejte asi tak 2-3 vrchovaté bambusové lžíce sypké směsi Matcha, zalijte vodou, která má cca 75 stupňů Celsia a při správném šlehání, se vám během chvíle v mističce či sklenici vytvoří zelená pěna, která zhoustne, protože jemné a drobné části čajových lístků nabobtnají. Poté se čaj pije a je to velmi osvěžující a aromatický zážitek.

Čím je Matcha zajímavá

Japonský čaj Matcha je na rozdíl od jiných zelených práškových čajů zajímavá hned ve více směrech. Jedná se o čaj sladký a osvěžující, barva je nádherně zelená, odstín zelené připomíná smaragdy a našemu tělu velmi pití čaje Matcha velmi prospívá. Čaj obsahuje látky, které dokáží do těla vnést energii, která vám vydrží. Japonský čaj Matcha je u nás docela oblíben, zaručeně kdo tento čaj ochutnal, jistě se stal jeho zaručeným příznivcem.