Černé čaje
Černý čaj se těší celosvětové oblibě, je podáván jako čaj ranní, odpolední či si dokážeme svůj šálek černého čaje vychutnat i večer. Černý čaj je velmi silným čajem, má silnou vůni a obsahuje více kofeinu. Zajímavostí je, že v Číně je černý čaj nazýván červeným čajem, což u nás se většinou říká Rooibosu, čaji z Jihoafrické republiky, který má hnědo – červenou barvu.
Něco málo z historie
Oproti zelenému čaji dokáže černý čaj udržet svou vůni a kvalitu i několik let. Což bylo důvodem, proč byl tento čaj velmi oblíben v Mongolsku, na Sibiři či v Tibetu skoro až do devatenáctého století. Navíc černý čaj byl využíván jako měna. Za vlády dynastie Thang byl černý čaj používán jako barvivo na látky, které si mohli dovolit i chudší lidé a oblečení z takto obarvených látek, bylo cenově dostupné. Černý čaj v těchto dobách byl jediným čajem, který byl znám po celém světě, jiné druhy čaje se na západ vůbec nedostaly.
Nutno říci, že i když je zelený či bílý čaj velmi oblíben, černé čaje přesto zaujímají první místo mezi čaji, které lidé pijí nejčastěji.
Výroba černého čaje
Jakmile dojde ke sklizni čajových lístků, nechávají se lístky zvadnout pomocí vzduchu, který okolo nich neustále proudí. Následně dochází ke zpracování čaje buď drcením, řezáním či stočením. Metoda je používána u čajových lístků, které jsou nižšší kvality a končí v čajových sáčcích.
Klasické zpracování čajových lístků je prováděno ručně bez pomoci strojů. Toto ruční zpracování se používá u čajových listů, které jsou vysoké kvality, listy tak zůstávají celé, nepoškozené. Dále se pak čajové listy nechají při určité teplotě, která se musí hlídat, oxidovat. Podle toho, jak moc nebo málo jsou listy zoxidované, je čaj kvalitní.
Po oxidaci nastupuje fáze sušení, aby už k další oxidaci, která by byla nežádoucí, nedocházelo. Ve finále jsou čajové listy roztříděny do skupin, dle velikosti – buď celé listy, nebo ty rozdrcené. Rozdělování lístků by bylo velmi pracné, takže se provádí za pomoci sítí. Pokud vše proběhne tak jak má, může být čaj připraven k balení a následné expedici k zákazníkům.
Černý čaj a současnost
Dnes a denně se setkáváme s tím, že pití kávy i čaje není nic neobvyklého. Černé čaje si můžete koupit již v připravených sáčcích nebo sypaný, záleží na vás, jaký máte rádi. Samozřejmě že i ceny čajů se značně liší, ne všechny odpovídají svou cenou kvalitě.
Louhování čajového pytlíku či sítka se sypaným čajem je standartně doporučováno přibližně do pěti minut, pak už je chuť čaje docela nahořklá a ne každý má silný černý čaj rád. V současnosti není pití čaje, hlavně toho černého, až zas takovým rituálem. Jde o to, že černý čaj se těší velké oblibě a prakticky kdykoliv ho můžete pít, chutná studený i jako horký nápoj, záleží jen na vás.
U nás v Čechách se černý čaj pije s citronem a cukrem, někdo přisladí medem, někdo tento čaj miluje hořký a silný. V Anglii je tradičním rituálem, že čaj se podává jedině s mlékem a s cukrem, mléko zjemní chuť černého čaje a cukr dodá ten správný glanc, aby bylo pití čajem požitkem. Angličané si díky své rezervovanosti a celkem upjaté povaze, svůj čaj vždy vypijí v klidu a nejlépe v nějakém pěkném, elegantním šálku.