Jak skladovat čaj
Čaj je velmi kvalitní a vyhledávaný nápoj, takže i jeho skladování, abyste si kdykoliv a kdekoliv na svém čaji pochutnali, musíte věnovat zvláštní pozornost. Není totiž nic horšího, než o aroma, chuť vašeho oblíbeného čaje přijít, tím, že chuť i vůně pomalu ale jistě z čaje vyprchá. Proto byste měli svůj čaj pořádně uzavřít do nádoby, která těsní tak, aby se nic nedostalo ven ani dovnitř.
Čaj má velkou schopnost sám do sebe pohlcovat okolní vůně a pachy, takže i jiné čaje by měly být řádně uzavřeny, aby jeden od druhého nenačichl. Čím více čaje uskladňujete, tím lépe. Čaj ve větším množství dokáže ledascos a hlavně stárne opravdu pomaleji. Někdy je opravdu důležité vědět, jak skladovat čaj.
Jak skladovat malé množství čaje
Jestliže máte doma malé množství čaje a přesto si ho chce uchovat, nejvhodnější jsou hnědé prachovnice se zábrusem. Dokáží naprosto a bezpečně i v malém množství čaje, zachovat aroma i chuť, takže čaji nebude nic chybět.
Nevhodné a nepřípustné jsou například světlé papírové pytlíčky či pytlíky nebo plechovky, malé sklenice a podobně. Pytlík či plechovku použijte jedině tehdy, pokud potřebujete čaj někam přenést nebo dovézt a následně ho zkonzumujete. Pro zelený čaj a jeho uskladnění není vůbec vhodná dóza s vnitřním kovovým povrchem.
Velmi vhodnou kombinací, jak udržet čaj takový, jaký má být, je papírový sáček, který je vložen do dózy s pevným uzávěrem. Dobře uskladněný čaj vydrží i několik let, zvětralý čaj je nekvalitní a neměl by přijít vůbec na váš stůl, protože si rozhodně nepochutnáte. Kvalitním obalem je neprodyšný zipový sáček. Čaje, které jsou baleny v papíru nebo bambusových listech, takzvané lisované, nemohou být nikde uzavřeny, tyto čaje musí neustále dýchat.
Velké množství čaje a jeho uchovávání
Pokud máte doma velké množství čaje, zajisté pro vás bude nejvhodnější, abyste čaj dali například do vakuového balení nebo třeba do dobře vyhotovené dřevěné bedny, která má v sobě hliníkovou fólii. Všeobecně jak pro velké množství čaje, tak i pro to malé platí následující zásady. Důležité je sucho, šero či dokonce tma, chladnější klima maximálně do 20 stupňů Celsia. A hlavně, nedávejte čaj blízko jiných, silně vonících látek, jako je koření nebo třeba káva.
Nádoby na čaj
Keramické či kovové dózy s uzávěrem jsou velmi oblíbené nejen u nás, ale i v Číně, jen opatrně s výběrem dózy, aby uvnitř neměla nějaký specifický zápach. Ve sklenicích, skleněných nádobách můžete čaj uchovat pouze krátký čas, sklo není zrovna dobrým společníkem pro váš čaj. Papírové krabičky či krabice má doma jistě každý z vás, protože čaje v sáčku se ani jinak, než v krabičkách neprodávají. Umělá hmota je absolutně nevhodná i pro krátkodobé uchování čaje.
Základní rady, jak skladovat čaj
První radou je, že nesmíte čaj nechávat na přímém slunci, dále pak neukládejte čaj blízko potravin, které mají silné aroma. Opatrně i na horko a vlhko, to by mohlo vašemu čaji jen uškodit. Nádoby s čajem neuskladňujte do uzavřených skříněk či skříní. Nejlepší je skladování v suchu a tmavém místě. Takhle dobře uskladnění čaj, vám může vydržet i dva roky a kdykoliv si na něm můžete pochutnat tak, jako kdybyste ho právě včera koupili.